Werkplek inrichten zo doe je dat

Werkplek inrichten: zo creëer je een inspirerende en persoonlijke plek

Thuiswerken is het nieuwe normaal geworden en dit vraagt om een werkplek die niet alleen functioneel, maar ook stijlvol is. Een mooi ingerichte werkplek stimuleert creativiteit en productiviteit. In deze blog delen we essentiële tips voor het stylen en inrichten van jouw ideale thuiswerkplek. Een inspirerende werkplek thuis inrichten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar simpele aanpassingen en de juiste persoonlijke items kan je een plek creëren die zowel uitnodigt als motiveert.

Keuze bureau en stoel

Stel je voor dat je bureau niet alleen een plaats is voor taken en to-do lijstjes, maar ook een plek die inspireert. Het kiezen van het juiste bureau is een goede start. Een stuk dat spreekt tot je esthetische zin, maar dat je ook uitnodigt om plaats te nemen en de dag te beginnen. Het bureaublad moet fijn aanvoelen en niet plakken aan de handen. Kies bijvoorbeeld voor natuurlijke materialen voor meer warmte en een luxere uitstraling. Combineer dit met een stoel die niet alleen zorgt voor je rug, de juiste zithoogte, maar die ook de schoonheid van je bureau complimenteert. Heb je een licht bureaublad, kies dan een lichte of zelfde kleur voor je stoel. Bij een donker bureaublad staat juist een donkere stoel. Zo creëer je eenheid en heb je een mooie basis voor je thuiswerkplek.


Juiste verlichting

Verlichting is de kroon op je werkplek. Kies een lamp die niet alleen functioneel is maar ook als een design-stuk op je bureau staat. Dit kan het verschil maken tussen een gewone en een buitengewone werkervaring. Wanneer je kiest voor een design-lamp, check dan of je de kleur en de hoeveelheid van het licht kunt aanpassen. De kleur van het licht wordt uitgedrukt in kleur temperatuur (Kelvin). 2700 Kelvin (K) is redelijk warm licht, maar om daglicht te simuleren heb je een hogere temperatuur nodig van bijvoorbeeld 4000 K, De licht hoeveelheid wordt uitgedrukt in lumen, voor een lamp op het bureau adviseren wij minimaal 400 lumen te gebruiken. Ook is het verstandig om te kijken of de kap van de lamp draaibaar is om jezelf eventueel goed uit te lichten tijdens een video call.

Opgeruimd en georganiseerd bureau

Een inspirerende werkplek straalt meestal rust uit. Deze plek nodigt uit en motiveert om eraan plaats te nemen en aan te gaan werken. Dit krijg je voor elkaar door te letten wat je op je bureau zet. Zorg allereerst voor een opgeruimd en georganiseerd bureau. Daarnaast moet je opletten of de accessoires qua kleur, materiaal en vorm bij elkaar passen. Hoe meer verschillen, hoe meer onrust en afleiding. Heb je bijvoorbeeld een beschadigd of minder mooi bureaublad, maak dan gebruik van een deskmat. Deze onderlegger geeft je bureau gelijk een luxere uitstraling en werkt nog comfortabel ook! Heb je toch veel verschillende spullen, zoals opladers, notitieboekjes, post-it memoblaadjes, zorg er dan voor dat je deze kunt opbergen in bakjes en lades die qua kleur en vorm wel bij het geheel passen.

Maak het persoonlijk

Naast een stijlvolle en rustige werkplek is het vooral jouw werkplek. Zet de werkplek naar je hand en maak hem persoonlijk door elementen toe te voegen die echt van jou zijn. Fotolijstjes met herinneringen die glimlachen op je gezicht toveren of een kunstwerk dat je zelf hebt gemaakt. Misschien is er een hoekje met een moodboard waarop stukjes stof, favoriete quotes en foto's een collage van inspiratie vormen.

Welke kleur?

En dan is er kleur - misschien wel het belangrijkste – om de juiste sfeer te creëren. Denk daarbij niet alleen aan de kleur van het bureau, de stoel of de accessoires, maar denk ook aan de (achter)wanden en de vloer. Kies het liefst voor kleuren in dezelfde tint, bijvoorbeeld neutrale wit tinten, stijlvol groen of juist rustgevende blauwtinten. Elke kleur zorgt voor een andere sfeer. Een kleur en sfeer is natuurlijk zeer persoonlijk en om tot een goede keuze te komen hebben we ook nog blog geschreven: Welke kleur past bij jouw werkkamer?

Planten

Naast een sfeervolle kleurkeuze is het verstandig om je werkplek ook te verrijken met enkele planten. Planten die op je bureau staan, zorgen niet alleen voor een frisse uitstraling, maar ook voor frisse lucht. Ze brengen een stukje natuur naar binnen en werken kalmerend.

Je thuiswerkplek is waar jouw professionele en persoonlijke wereld samenkomen, een plek waar je niet alleen werkt, maar ook ideeën verzamelt en dromen najaagt. Met Aptiq kun je deze ruimte omtoveren tot een plek die je inspireert om elke dag je beste zelf te zijn. Kijk eens naar onze inspiratie pagina en ontdek onze werkplek-collecties.