De kunst van een goede werkhouding

De kunst van goede werkhouding: zo blijf je fit achter je bureau

Een goede werkhouding is meer dan rechtop zitten; het is een kunst die je welzijn en productiviteit ten goede komt. In deze blogpost ontdek je hoe je je lichaam het beste kunt positioneren tijdens je werkuren. Van de positie van je armen tot de houding van je rug, elk detail telt voor een gezonde werkervaring.

Hoogte van de stoel

Laten we beginnen bij de basis: je stoel. Deze trouwe compagnon moet je niet alleen ondersteunen, maar ook aanmoedigen om je rug recht te houden. Een stoel die ondersteuning biedt aan jouw lichaam is cruciaal. Je voeten horen plat op de grond te staan en je knieën moeten een hoek van 90 graden vormen.

Positie van de armen en hoogte bureau

Je armen houden een deel van de sleutel tot een goede houding. Zorg ervoor dat je ellebogen dicht bij je lichaam blijven. Je bureau moet zo ingesteld zijn dat je onderarmen parallel aan de grond zijn wanneer je typt. Maar hoe meet je dit? Ga rechtop zitten, plaats je armen in een hoek van 90 graden en pas de hoogte van je bureau zo aan dat je onderarmen rusten zonder dat je schouders omhoogkomen. Dit helpt spanning in je schouders en nek te voorkomen. Er zijn bureaus met een handige maatverdeling aan de zijkant, waardoor je precies ziet welke hoogte voor jou geschikt is. Geen maatverdeling? Gebruik dan een meetlint. Is het bureau niet in hoogte verstelbaar, probeer dan je zithoogte aan te passen. Wanneer je voeten hierdoor niet meer plat op de grond staan adviseren we iets onder je voeten te leggen.

De juiste kijkhoogte

Over je nek gesproken, deze verdient ook aandacht. Je scherm moet op ooghoogte staan, zodat je nek in een neutrale positie blijft. Dit voorkomt dat je constant omlaag of omhoog kijkt, wat kan leiden tot nekpijn. Als je werkt met een laptop, zet deze dan op een laptop standaard en werk met een extern toetsenbord en muis. Wanneer je ook nog werkt met een extra monitor, plaats deze dan op een monitor standaard. Zo staat deze eenvoudig op de juiste hoogte. 

Werken binnen schouderbreedte

Je muisgebruik speelt ook een belangrijke rol. Plaats je muis dicht bij je toetsenbord, dit om overmatig reiken en draaien van de arm te vermijden. Zo voorkom je overbelasting en houdt je je schouders ontspannen. Let ook op de breedte van je werkgebied - houd alles binnen schouderbreedte. Dit zorgt ervoor dat je niet constant draait of buigt om bij je benodigdheden te kunnen. Zo blijf je in een natuurlijke positie die je lichaam niet belast. Maak bijvoorbeeld gebruik van een compact (smal) toetsenbord, zodat je je muis makkelijk naast het toetsenbord kunt houden. Een ander hulpmiddel is de bureaumat van Aptiq, deze heeft specifieke afmetingen en dwingt je eigenlijk binnen schouderbreedte te werken.

Onthoud dat kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken. Bij Aptiq bieden we niet alleen bureau accessoires die er stijlvol uitzien, maar deze dragen ook nog een bij een goede werkhouding.